Sincaplarda Diş Tümörü: Odontoma

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Sincaplarda ve diğer kemirgenlerde diş sağlığı hayati önem taşımaktadır. Sincapların diş kontrolü devamlı yapılmalı ve olası rahatsızlıklara karşı önlem alınmalıdır. Odontoma, sincaplarda diş timörü olarak bilinen bir rahatsızlıktır. Odontoma birçok sebepten dolayı sincaplara görülebilmektedir. Çıkmak için kafesi kemiren sincaplarda, dişleri bilinçsizce kısaltılan veya törpülenen sincaplarda, sert bir zemine aniden düşen sincaplarda Odontoma adı verilen diş tümörü görülebilmektedir. Sincapların dişleri de her kemirgen gibi devamlı uzamaktadır. Odontoma ani yaralanmalarla beraber ortaya çıkacağı gibi ani yaralanmalardan yıllar sonra da ortaya çıkabilecek bir tümör çeşididir.

Odontoma Erken Teşhis, Önleme ve Tedavi
Diş tümörü sincapların diş kökünde ve çevresinde oluşan, sağlıklı dişlerin gelişmesinin önüne geçen bir tür hastalıktır. Diş tümörü sincapların burundan nefes alıp vermesini engeller. Bunun sebebi ise burundaki sinüs boşluğunu kapatan sert kemik büyümesi görülmesidir. Sincaplar doğaları gereği ağızlarından rahatlıkla nefes alamayacaklarından dolayı Odontoma’nın görülmesi sincaplarda ölümcüldür.

Erken teşhis birçok hastalıkta olduğu gibi Odontoma’nın belirlenmesinde ve önüne geçilmesinde büyük önem taşır. Sincabın bilinen bir yüz veya diş travması var ise devamlı veteriner hekim tarafından kontrolleri yapılmalıdır. Bu durum kesinlikle ihmal edilmemelidir.Tümör büyüyüp geliştikçe tümörün ameliyatla alınması çok daha zorlaşır. Diş travması sonucu hasar gören diş bir veteriner hekim kontrolü altında tedavi edildikten sonra röntgen çekilmeli ve diş kökleri kontrol edilmelidir. Diş kökleri travma sonrası belirli zaman aralıklarıyla devamlı kontrol edilmeli, bir değişikliğe rastlanması durumunda tedaviye geçilmelidir. Sincaplarda diş tümöründen şüphelenilmesi durumunda hasar gören diş çekilir ve tümörün ilerlemesi engellenir. Tümörün fark edilmesi zaman alırsa sincaplar için ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Sincaplarda Diş Tümörü Belirtileri
2-Figure1-1.png


Odontoma kendini şu şekilde gösterebilmektedir:
Odontoma sincaplarda kendini sinüslerde enfeksiyon şeklinde gösterebilmektedir. Burun akıntısı gibi basit görünen sorunlar diş tümörünün belirtisi olabilmektedir. Yemek yiyememe, iştahsızlık, su içememe, nefes alırken zorlanma Odontama’nın belirtilerindendir. Üst dişlerin yanlış büyüyor olması, gereğinden fazla kısa veya geriye doğru büyümesi de diş tümörüne yorulmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında ilk yapılması gereken deneyimli bir veteriner hekime giderek röntgen çektirmektir. Röntgen sonrası dişlerin ve kafatasının durumuna bakılmalıdır.

Olası bir durumda sincapların diş çekiminin gerçekleşmesi gerektiğinde bu işlem çok zorlu olacağından yalnızca diş çekimi konusunda profesyonel veteriner hekimlerin bu işlemi yapması gerekmektedir. Aksi durumda sincapların ağzında meydana gelecek olan şişlik nefes almalarını engelleyerek onları zor bir duruma sokabilir.

Erken teşhis ile tanı konmuş sincaplarda ameliyat tercih edilebilir. Buna ek olarak ilaç takviyesi de yapılabilmektedir. Bazı veteriner hekimler hastalığın ağırlığını değerlendirmeden ötenazi yapmayı düşünseler de mutlaka ikinci bir veteriner hekim görüşü alınmalıdır. Bu süreç içerisinde sincabın yaşam kalitesini korumak oldukça önemlidir.


Diş Tümörünü Önleme
Diş tümörünü engellemek için her ne yapılırsa yapılsın bazen hastalığın gelmesi kaçınılmazdır. Diş tümörü araştırmalara göre genetik faktörlerle de ortaya çıkabilmektedir. Aynı zamanda yüz, çene kemiğinin yapısı da diş tümörüne sebep olabilmekte ve dışarıdan yapılacak müdahalelere rağmen tümör oluşumu görülebilmektedir.

Diş tümörünün çevresel etmenler sebebiyle oluşmasını engellemek için yapılmasını gereken önlemler şunlardır:
  • Sincabın kafes demirlerini kemirmesine izin vermemek: Sincaplar ve kafese kapatılan diğer canlılar bu davranışı dışarı çıkmak için yaparlar. Sincabın enerjisini dilediğince atabilmesi için gün içerisinde evde gezdirilmesi gerekir. Enerjisini atmış bir sincap kafes demirliklerini kemirmekten vazgeçecektir.
  • Doğal kemirme oyuncakları kullanmak: Sincapların diş sağlığı kemirdikleri eşyalar ile de alakalıdır. Doğal bir ağaç dalını kemirmek için kullanan bir sincabın dişleri çok daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda tahta oyuncaklar, dal parçaları, eve konabilecek zehirsiz küçük ağaç onların sağlığı ve mutluluğu için çok daha iyi olacaktır.
  • Dişi uzamış sincabın dişlerini bilinçsizce kesmeye çalışmamak: Sincaplar doğada devamlı bir şeyleri kemirdikelrinden dolayı devamlı dişleri törpülenir ve dişler sürekli olarak uzamaya devam eder. Ev ortamında bakılan bir sincap kemirecek yeterli oyuncak bulamazsa dişleri uzar ve yemek yiyemez hâle gelir. Bu durumun tek çözümü dişin kısaltılmasıdır. Diş kısaltılırken yapılan acemice bir hata sincap için hayati risk taşıyabilir. Bu sebeple bu işlemin yalnızca deneyimli bir veteriner hekim tarafından yapılması gerekmektedir.


Daha ayrıntılı bilgi almak için şu yazıya da bakabilirsiniz: Sincaplarda Diş Sorunları, Belirtileri ve Tedavileri

Ayrıca ilginizi çekebilir:

Sincaplarda Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Tedavi

@Gülce tarafından düzenlenmiş ve eksiklikler giderilmiştir.
 
Son düzenleme:

Benzer konular