Şeker Planörü HPW diyeti

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Sultanım

Kanatlı hayvanlara merak salmış birisi :)
Moderatör
Kus Dostu
Katılım
30 May 2019
Mesajlar
971
Çözümler
26
Tepkime puanı
508
Puanları
93
Yaş
18
Konum
İstanbul
Şeker Planörü HPW Diyeti
Şeker planörleri omnivor canlılar oldukları için özel diyetlere ihtiyaç duyarlar. Eşit miktrda hem protein, hem kalsiyum, hemde vitamin almaları gerekir. Bu kriterler göz önünr alınarak tasarlanmış özel diyetler bulunuyor. Başlıca ve herkes tarafından kabul edilen bu diyetler BML, HPW ve SGS 2 diyetleri. Bu yazının konusu ise HPW diyeti.
HPW diyeti aslında toz halde satılan bir karışım ile yapılır. Ya bu karışıma yumurta, su, bal v.b. şeyler eklenir; yada tüm bu malzemelerin içeren tozlar kullanılır. Ama şeker planorü ile ilgili her üründe olduğu gibi bu tozlarda Türkiye'de bulunmuyor. O yüzden HPW tozunun içeriğini araştırdım ve sizlere tamamen evde nasıl hazırlayabileceğinizi yazdım.
2021_03_30_23_19_27_568.jpg

Malzemeler
•300 gr bal
•3 yumurta
•2 yemek kaşığı polen
•1 yemek kaşığı keten
•1 yemek kaşığı yulaf
•1 yemek kaşığı yoğurt
•1 tatlı kaşığı buğday nişastası
•1/2 çay kaşığı kalsiyum
•1/2 çay kaşığı vitamin
•1/2 çay kaşığı akasya sakızı
•1/2 çay kaşığı guar sakızı
•1/2 çay kaşığı vanilya çekirdeği

Hazırlanışı
1)
Yumurtaları bir kabın içerisine kırın, tamamen karışana kadar çırpın. Çırptığınız yumurtayı 30 saniye mikrodalga fırında pişirin. Çıkarıp tekrar karıştırın ve yine 30 saniye pişirin.
2) Keten tohumunu ile 4-5 yemek kaşığı kadar kaynar suyu bir havanın içerisine koyun. Keten tohumları suyun içerisinde birkaç dakika bekledikten sonra havan ile biraz ezin. Bu sayede ketende bulunan yağlar suya geçecektir.
3) 2 su bardağı suyu ısıtın; içerisine balı, buğday nişastasını, akasya sakızını, guar sakızını ve vanilyayı ekleyin, karıştırın.
4) Yumurtayı da ile öteki malzemelerin karışımına ekleyin ve blender ile karıştırın.
5) Son olarak keten tohumunu ve suyunu, yoğurdu, kalsiyum ile vitamin takviyesini, poleni ve yulafı da ekleyip pürüzsüz olana kadar karıştırın.
6) Tüm bu karışımı buz küplerine (her bir kalıba bir yemek kaşığı kadar) koyun ve dondurun.

Biri akşam vakti, biri de gün içinde olmak üzere iki tane yemek saati belirleyin. Akşamki yemek saatinden 1-2 saat önce bir küp mamayı (bir yemek kaşığı mamayı) çıkarın. Yumuşadığı zaman planörünüze verin. Yanında bir tatlı kaşığı kadar küp küp doğranmış meyveyi servis edin. Gün içinde olan yemek saatinde ise bir tatlı kaşığı küp küp doğranmış sebze ile canlı yemi verin. Eğer ki canlı yemin boyutu büyükse (1 cm boyutlarındaki büyük sayılır) 2-3 adet, küçükse (0.5 cm boyutlarındaki küçük sayılır) 5-6 adet kadar verebilirsiniz.
Bu miktarları yüzde şeklinde verirsek aşağıdaki gibi olacaktır;
%50 mama
%50 meyve, sebze
%0.5 canlı yem

20210330_235549.jpg

Şimdi tarifte verdiğim malzemeler hakkında bikaç şey söyleyeceğim;
•Tamamen doğal ve güvenilir bir markanın balını kullanın. İçerisinde koruyucu, herhangi bir kimyasal madde yada glikoz bulunmamalı.
Polende aynı şekilde doğal ve güvenilir bir markanın polenini kullanın.
Keten tohumu olarak işlenmemiş tohumları kullanın. Pet shoplarda kuşlar için küçük paketler halinde satılır, oradan temin edebilirsiniz.
Yulaf olarak kahvaltılık yulaf yada yulaf ezmesi diye geçen işlenmiş yulafları kullanın. Ötekiler planörler için sert gelebilir.
•Mümkünse yoğurt olarak hazır olanları değil ev yapımı kullanın. Eğer siz hazır kullanıyorsanız planörler için az bir miktar evinizde yapın.
Buğday nişastasını HPW tozundaki maltodekstrin maddesinin yerine yazdım. Bu madde buğday, patates, mısır, arpa gibi nişasta özelliği olan besinlerden elde edilen bir maddedir. En doğal ve sağlıklı olan buğday nişastası olduğu için bunu kullanmanızı öneririm.
Vitamin ve kalsiyum şart. Türkiye'de yeni yeni planörler için kalsiyum satılmaya başladı ama vitamin satıldığını henüz görmedim. Bu yüzden sürüngenler için kullanılan multivitaminleri kullanmalısınız. Bunlar için başka bir zaman marka önerisinde bulunacağım.
Akasya sakızını (arap zamkı) katı şekilde aldıysanız çok az kaynar suyun içerisinde eritip mamaya katın. Eğer toz şeklinde aldıysanız meyve suyuna karıştırıp mamaya katın.
Guara sakızı (guara zamkı) guara fasulyesinden elde edilen birşeydir. Gıda endüstrisinde kıvam artırıcı ve dengeleyici olarak kullanılsada oldukça faydalıdır. Lif açısından zengindir, sindirim sistemine iyi gelir.
Vanilya çekirdeği hem faydalarından dolayı, hemde kokusu planörlerin hoşuna gideceğinden dolayı bu tarifte yer alıyor. Solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Vanilya çubuğu şeklinde satın alıp çekirdeklerini çıkararak kullanabilirsiniz. Şunu kesinlikle ama kesinlikle unutmayın, vanilya ile şeker vanilin aynı şey değil.
 
Son düzenleme:

Benzer konular