Köpeklerin Evrimi

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Köpeklerin oluşumu ve evrimi her canlı gibi oldukça uzun yıllar içinde gerçekleşmiştir. Miyasid adıyla bilinen yırtıcı canlılar, köpekgillerin (kurt, köpek, çakal ve tilki) hatta kedigillerin bile ortak atasıdır. Sizlere köpeklerin evrimini minimalize ederek bahsetmeye çalışacağım.

Köpekgillerin evrimi şu şekilde olmuştur:

Miacidler> Cynodictisler > Tomarctuslar > Canis lupus ve son olarak Canis familliaris halini almıştır.

Peki nedir bunlar? Biraz detaya girelim.

Miyasidler
Miyasidler, Paleosen devri ile Eosen devirleri arasında, günümüzden 65 milyon yıl önce yaşamış ve soyu tükenmiş etçil hayvanlardı. Günümüz modern etçillerin atası sayılmaktadır. Miyasidleri köpeklerin evriminin başlangıcı sayabiliriz. Omurgasızlar, kertenkeleler, kuşlar ve küçük memeliler ile beslenirlerdi. Bazı türler ağaçlarda, bazı türler ise yerde yaşardı. Miyasid’ler çoğunlukla sansarımsı küçük etçillerden oluşuyordu. Miyasidler, Kazakistan, Kanada, Portekiz, Çin, Fransa ve Amerika çevresinde yaşamıştır ancak günümüzde soyu tamamen tükenmiştir. İlk atalarının uzun bir vücuda ve vücuda kıyasla kısa bacaklara, kedilerden bildiğimiz tırnağı içeri çekme özelliğine sahip canlılar olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda Miyasidler "Miacis" cinsini oluşturmuştur. Günümüzde rakungillerden ayıgillere kadar birçok tür bu cinsten türemiş kabul edilir.
Miacoidea üst familyası iki farklı familyada incelenmektedir. Miacidae familyasında köpeğimsigiller türerken, Viverravidae familyasından ise kedimsiler türemişdir. Buna bağlı olarak köpeklerin evrimi Miacidaelerden devam etmiştir demek mümkündür.

miacidae.jpg


Cynodictisler
Cynodictisler, 37 milyon yıl önce yaşamış ve soyu tükenmiş etçillerdi. Yaklaşık 9 milyon yıl boyunca soyunu devam ettirdiği biliniyor. Cynodictis iki türe ayrılarak evrimini sürdürmüştür. Bu türlerden ilki sırtlanla oldukça benzer özelliklere sahip olan edimsi özellikler taşıyan “Cynodesmus”, türüdür. İkinci tür ise köpek ve tilki gibi canlıların da atası olan "Tomarctus" türüdür. Tomarctuslar köpeklerin evrimi sürecinde ilk en yakın sonuçları veren tür olmuştur. Cynodictis, kedi ve köpeğin birbirinden ayrı olarak gelişmesinden önceki son atadır.

Cynodictis_.jpg


Tomarctus
23 milyon yıl önce günümüz köpekgillerine daha çok benzeyen bir cins ortaya çıkmıştır. Tomarctus, bacakları daha uzun, ayakları daha toplu, ağzı daha uzun ve beyni Miyasid cinsinden çok daha büyük olduğu ve hatta yaşam şeklinin de bugünkü köpekgillere benzemiş olduğu tespit edilmiştir. Yaklaşık olarak 7 milyon yıl soyunu devam ettirmiş olan bu ırk, bütün köpekgillerin türediği ata olarak kabul edilir. Köpeklerin evriminde çok önemli yer edinmiştir.

Canis Lupus (Kurt/Boz Kurt)
Kurt (Canis lupus), köpekgiller (Canidae) familyasının en yaygın, aynı zamanda en iri ırkı olarak bilinir. Köpek, boz kurdun bir alt türüdür. Canis lupus köpeklerle ile kıyaslandığında vücudun daha uzun, göğsünün ise daha yüksek ve ince, kafaları büyük ve kulaklarının daha kısa olduğu gözlemlenir. Tüy rengi skalası oldukça geniştir. Siyah, krem, kırmızı ve beyaz renkte olabilirler.

canis lupus.jpg

Dilerseniz ilgili bu yazıya da göz atabilirsiniz: Köpek Özellikleri ve Tarihçesi
 

Arndiol

Hayvansever
Kedi Dostu
Katılım
28 Ağu 2020
Mesajlar
1,854
Çözümler
26
Tepkime puanı
974
Puanları
113
Konum
İzmir
Evrim gerçekten cok şaşırtıcı bir süreç.
Emeğine sağlık.
 

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Daha uzun anlatmak isterdim ama çok yoğun bir konu maalesef, yakın zamanda konuyu daha detaylı anlatabilirim umarım. :)