Domuz Burunlu Kaplumbağa Bakımı

Instagram'dan @hayvanlarnet'i takip et!

Gülce

Hayvansever
Kemirgen Dostu
Katılım
5 Mar 2019
Mesajlar
2,845
Çözümler
11
Tepkime puanı
1,321
Puanları
113
Konum
Eskişehir
Domuz burunlu kaplumbağa nedir?
domuz burunlu kaplumbağa.jpg

Domuz burunlu kaplumbağaların geçmişi 140 milyon öncesine dayanmaktadır. Dinozorlarla dahi aynı dönemde yaşayan bu canlıların tek ayırt edici özellikleri domuzlarınkine benzer uzun ve büyük deliklere sahip burunları değil, tatlı su canlısı olmasına rağmen sahip oldukları palet yapılı ön ayakları ve perdeli arka ayaklarıdır. Domuz burunlu kaplumbağalar diğer su kaplumbağaları gibi yüzmez, su içinde kürek çekme hareketiyle ilerler. Boyları 50-70 cm arası, kütleleri ise 22 kiloya kadar çıkabilmektedir.


Domuz burunlu kaplumbağaların ömürleri ne kadardır?

Domuz burunlu kaplumbağalar neredeyse insanınki kadar uzun bir ömre sahiptir. Ortalama 30 yıllık ömrü olan bu canlılara iyi koşullarda bakıldığında ömürleri 40 yıla kadar çıkabilmektedir.

Domuz burunlu kaplumbağalara kimler bakabilir?
Domuz burunlu kaplumbağalar oldukça agresif ve bölgeci canlılardır. Yüksek kalite bakım şartları sağlanmadığında hastalanabilir veya strese girebilirler. Daha önce kaplumbağa bakmış ve canlısına yüksek kalite bakım koşullarını sağlayabilecek kişilerin domuz burunlu kaplumbağa bakması önerilir. Daha önce kaplumbağa bakmamış kişiler için domuz burunlu kaplumbağa iyi bir tercih değildir. Domuz burunlu kaplumbağaya bakacak kişilerin; kaplumbağanın yakalanabileceği hastalıklar, ihtiyaçları ve beslenme düzeni hakkında bilgi sahibi olması gerekir.

Domuz burunlu kaplumbağaların beslenmesi nasıl olmalıdır?
Domuz burunlu kaplumbağalar omnivor (hepçil) beslenme şekline sahiptir. Yavruluk dönemlerinde farklı, erişkinlik dönemlerinde farklı beslenme tarzını tercih ederler. Domuz burunlu kaplumbağalar ilk 6 ay et ağırlıklı, sonraki süreçte sebze-meyve ağırlıklı beslenmelidir. Erişkinlik dönemlerinde yüksek proteinle beslenen domuz burunlu kaplumbağalar çeşitli karaciğer ve böbrek hastalıklarına yakalanabileceklerinden dolayı uygun bir beslenme tipi oluşturulması büyük önem taşır.

Domuz burunlu kaplumbağaların yiyebileceği besinlerden bazıları şunlardır:
domuz burunlu kaplumbağa2.jpg

  • Meyve yaprakları
  • Karides
  • İncir ve yaprakları
  • Marul
  • Balık
  • Elma
  • Muz
  • Solucan
  • Kivi
  • Un kurdu
  • Takviye olarak: D3 vitamini yeterli güneş ışığı alamayan domuz burunlu kaplumbağalarda mutlaka kullanılmalıdır.
  • Isıl işlem görmüş ve insan yapımı besinler kesinlikle verilmemelidir. Sosis, salam, sucuk uzak durulması gereken besinlerden bazılarıdır.
Domuz burunlu kaplumbağalar kaç kez, nasıl beslenmelidir?
Oldukça agresif yapıya sahip olan bu canlıların elden yemek yemesi oldukça zordur. Sürüngen besleme cımbızları kullanmak veya yemeğini rahatça yiyebileceği bir yere bırakmak en iyi çözüm olacaktır. Artan öğünler suda kirlenmeye ve bakteri oluşumuna yol açmamak için yemek sonrası mutlaka temizlenmelidir.
Haftada üç defa mümkün olduğunca geceleri besleme yapmak canlınız için daha sağlıklı olacaktır.

Domuz burunlu kaplumbağaların akvaryumu nasıl olmalıdır?
Domuz burunlu kaplumbağalar için tercih edilecek en küçük akvaryum 757 litre (200 galon) olmalıdır. Yüksek kalite su ile doldurulmalıdır. Suyun kirlenmesi veya düşük kalitede olması durumunda çeşitli bakteriyel ve fungal hastalıklar görülebilmektedir. Suyun pH'ı devamlı kontrol edilmelidir. Domuz burunlu kaplumbağalar için ideal pH değeri 7,2-7,5 aralığıdır. Akvaryum sıcaklığı 26-29 derece olmalı ve gerekirse akvaryuma termometre yerleştirilmelidir. Akvaryum içerisinde kuru alan bulunmalı, kaliteli filtre sistemi olmalı ve mutlaka UVB lamba kullanılmalıdır.
Domuz burunlu kaplumbağalar başka canlılarla akvaryumu paylaşabilir mi?
Agresif bir yapıya sahip olan bu canlılar kendi türleriden bir canlıyla aynı akvaryumu paylaşmak istemeyecektir. İki domuz burunlu kaplumbağayı yan yana bırakmak birinin ölümü veya yaralanmayla sonuçlanabilir. Karakteristik yapısı daha sakin balıklar domuz burunlu kaplumbağa ile beraber bakılabilir ancak akvaryumun oldukça geniş olması gerekir.
balıklar arasında pig nose.jpg


Domuz burunlu kaplumbağalar ne zaman üreyebilir?
Dişiler 18, erkekler ise 16 yaşında üreme olgunluğuna erişirler. İnsanların gözetimi altında bakılan domuz burunlu kaplumbağaların üremesi oldukça nadirdir. Yeterli koşullar sağlanmadığında üreme gerçekleşmez.

Bir süre akvaryumda bakılan domuz burunlu kaplumbağa doğaya salınabilir mi?
Ülkemizde bu türe rastlanmıyor olması bir yana, doğadan uzak büyümüş hiçbir canlı doğaya uyum sağlayamayacaktır. Akvaryumda büyüyen bir canlı kalan ömrü boyunca akvaryumda yaşamalı, doğada gözlerini açmış bir canlı ise doğada kalmalıdır.
 

Benzer konular